Reklama [góra]

/center>

Czekają nas kolejne, upalne dni – ostrzeżenia pogodowe


Od wtorku 7 sierpnia do najbliższego czwartku na terenie województwa zachodniopomorskiego prognozowane temperatury w dzień mogą wynosić nawet 34 °C. 

W nocy temperatura minimalna wyniesie od 18°C do 21°C. Ostrzeżenie przed upałem wydało IMGW-PIB Biuro Meteorologicznych Prognoz Morskich Wydział w Szczecinie.

Jak zachować się podczas upałów? W zwięzłym poradniku służby zalecają:
  • podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30ºC i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu – w tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore, a stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu;
  • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
  • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
  • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
  • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;
  • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
  • unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
  • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
  • spędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
  • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
  • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;
  • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
  • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
  • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
  • picie dużej ilości wody;
  • unikanie spożywania napojów alkoholowych;
  • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
  • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.