Zapraszamy na Jarmark Cysterski do Cedyni



W sobotę 5 września na dziedzińcu Klasztoru w Cedyni, odbędzie się Jarmark Cysterski. Już od 12.00 wyroby regionalne, potrawy, przetwory, dawne rzemiosła i zwyczaje, prezentować będą wystawcy z Pomorza Zachodniego. Kramy z serem, produktami zielarskimi, miodem i olejem cedyńskim, wyrobami rękodzielniczymi, wzbogacą prezentacje instrumentów średniowiecznych oraz pokaz mody strojów historycznych „Od pola do Pałacu”. 

Magdalena Bekier z Dębna, to uznana stylistka, projektantka i miłośniczka dawnej sztuki krawieckiej. Od lat pasjonuje się modą historyczną. Jest właścicielką pracowni rekonstrukcji strojów z dawnych epok. Specjalizuje się w strojach damsko-męskich z XVIII wieku, jest rekonstruktorką wojny siedmioletniej (1756-1763). Szyła mundury dla muzeów w Polsce i za granicą, stroje teatralne, filmowe, zamawiane także do kolekcji prywatnych. Pokazy mody to także barwna lekcja historii i zmian obyczajowych. Należy do 25. regimentu piechoty von Kalcstein w Erfurcie. Jest też członkiem stowarzyszenia „Der dreispitz”, które skupia rekonstruktorów z 13 krajów Europy.

Stanisław Mazurek ze Szczecina – od lat prowadzi warsztaty muzyczne z wykorzystaniem dawnych i zapomnianych instrumentów. Pre­zen­tuje instru­menty muzyczne zgro­ma­dzone w pry­wat­nej kolek­cji wzbo­ga­ca­jąc to barwną opo­wie­ścią o histo­rii i arche­olo­gii. Zapo­znaje z walo­rami dźwię­ko­wymi i przed­sta­wia etapy budowy instru­men­tów. Jego firma “DITONUS” to połą­cze­nie miło­ści do muzyki daw­nej z pracą badaw­czą, lut­nic­twem, wyko­ny­wa­niem muzyki i sze­roko rozu­mianą edu­ka­cją.

Cezarego i Edytę Szczupak z Marwic znamy z wielu festynów i obozów historycznych. Oferują pokazy wyrobu serów podpuszczkowych i twarogowych, degustację i sprzedaż serów
podpuszczkowych (żółtych), twarogów, ricotty (serów z serwatki), z mleka, krowiego i koziego, wyroby zielarskie, rękodzieło drewniane i tkane na krośnie pionowym. Ponadto będzie można spróbować sera suszonego, robionego wg XVI wiecznej receptury.

Miód i produkty pszczele oraz świece z wosku pszczelego znajdziemy na stoisku przygotowanym przez Pasiekę Miody Jana. Dla widzów będzie degustacja i możliwość zakupu miodów: rzepakowego, akacjowego, lipowego, wielokwiatowego, faceliowego, gryczanego i malinowego. Miód Akacjowy Cedyński wpisany został na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, Perła 2014. Także oferują degustację Miodu Pitnego Trójniaka Cedyńskiego, wyróżnionego w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” 2014 - jest to miód pitny oparty na staropolskiej recepturze, stworzony dla uczczenia 1000- lecia bitwy pod Cedynią.

Jadalne rękodzieło i nie tylko....pani Danuta Brzezińska z Drezdenka ma do zaoferowania także rzeźbione warzywa pasteryzowane w słoiczkach, dżemy z warzyw wg własnej receptury, a z niejadalnych produktów - kręcioły z drewna, szyte lalki anioły tildy i wiele ciekawych rzeczy, które warto obejrzeć!

Wnętrza starej piwnicy na wino, tzw. lodowni, opanują wojowie z Cedyńskiego Bractwa Historycznego Comitatus. Pokazy walk i życia codziennego w średniowiecznym obozowisku to ciekawy pomysł na ożywienie zapomnianych obiektów w mieście, poprzez prowadzenie w nich działań kulturalnych i edukacyjnych. Widzowie będą mogli popróbować kulinariów z czasów Mieszka I – kaszy i podpłomyków. Pokazy uzbrojenia i umundurowania z pewnością będą cieszyły nie tylko pasjonatów historii wojskowości.

Jarmark Cysterski jest jednym z punktów programu Jubileuszowego Forum Szlaku Cysterskiego oraz wojewódzkiej inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa, jakie będą miały miejsce w Cedyni w pierwszy weekend września 2015r.

Sobota, 5 września 2015r.
Miejsce: Hotel Klasztor Cedynia (dziedziniec), ul. Konopnickiej 10
Zapraszamy w godzinach 12.00- 18.00
Redakcja

1 Komentarze

  1. Byłem.
    Wspaniała impreza.
    Tylko deszcz trochę przeszkodził w realizacji programu.

    OdpowiedzUsuń
Nowsza Starsza