Reklama [góra]

Jan Olszański z nagrodą starosty w kategorii Przedsiębiorca Roku [foto] [video]


Jan Olszański otrzymał statuetkę Bociana w kategorii Pracodawca Roku. Coroczne Nagrody Starosty Gryfińskiego za promocję powiatu zostały wręczone podczas uroczystej sesji Rady Powiatu w czwartek 8 listopada.



Pozostałymi nominowanymi w tej kategorii byli Adam Cieślak i Przedsiębiorstwo Produkcji Rolnej ARMAROL sp. z o.o. w Lubiczynie.



Jan Olszański od kilkunastu lat prowadzi przejęte po ojcu gospodarstwo pasieczne „Miody Jana”, położone w Klępiczu (gm. Moryń) w otulinie Cedyńskiego Parku Krajobrazowego. Gospodarstwo należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Licząca obecnie 200 rodzin pszczelich pasieka położona jest w rejonie czystym ekologicznie, z dala od fabryk i przemysłu ciężkiego. Sprawia to, że zebrany przez pszczoły pożytek daje najwyższą jakość miodów i wszystkich produktów pszczelich. „Akacjowy Miód Cedyński” – sztandarowy produkt posiadający ponad 40-letnią tradycyjną metodę wytwarzania jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Miód ten w 2012 r. otrzymał pierwsze miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, na Smakach Regionów Województwa Zachodniopomorskiego. W 2014 r. pasieka Jana Olszańskiego otrzymała Perłę Kulinarną 2014 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów w Poznaniu oraz Medal Targów Smaki Regionów 2014.

Od lat 90. pan Jan wytwarza także miody pitne. Po wielu latach nauki i zgłębiania tajników miodosytnictwa, ma już za sobą pierwsze sukcesy. Jego miód pitny „Czcibor” w roku 2015 otrzymał złoty medal w Konkursie Polskich Win i Cydrów ENOEXPO w Krakowie, a w 2016 r. otrzymał wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Szczecinie. Natomiast miód pitny „Cedyński” w 2014 r. otrzymał wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Szczecinie, a w 2018 r. został wpisany na listę produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.