Choinka od leśnika


Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia jest choinka. Nie ma znaczenia czy to świerk, jodła czy sosna, najważniejsze, aby była naturalna, pachnąca, świeża.

Leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie przygotowali w tym roku około 7 tysięcy drzewek. Pochodzą one ze specjalnie do tego przygotowanych plantacji, bądź z cięć pielęgnacyjnych prowadzonych w ramach zrównoważonej gospodarki leśnej.

U leśników znajdziemy drzewka o różnej wysokości. Wybór nie jest łatwy – zwróćmy jednak uwagę na odcień zieleni i gęstość igliwia. Świerkowy zapach i aromat żywicy, a nawet nieco nieregularny pokrój, krzywy czubek – wszystko to nadaje wyjątkowy charakter każdemu, świątecznemu drzewku i sprawia, że każda choinka jest inna.

Żywe drzewko, co prawda może nam przysporzyć nieco więcej sprzątania, za to jest nieporównywalnie bardziej przyjazne środowisku. Możemy ją łatwo zutylizować, czy przekazać do kompostowni, gdzie powstaje z nich nawóz do obsypywania sadzonek. Pocięte gałązki mogą zostać także wykorzystane jako płaszcz ochronny dla naszych roślin ogrodowych. Leśnicy pozyskują drzewka podczas zabiegów hodowlanych lub oferują te pochodzące z plantacji choinkowych, na których hoduje się drzewka na choinki. Plantacje takie zakłada się np. pod liniami wysokiego napięcia, pod którymi ze zrozumiałych względów nigdy nie będzie wysokiego lasu. 

Sztuczna choinka rozkłada się minimum 500 lat, a sama ich produkcja powoduje wytwarzanie ogromnej ilości zanieczyszczeń. Ciężko ją przetworzyć, gdyż jest to kombinacja plastiku i metalu, co nie jest łatwe w recyklingu. Mimo, że mogą nam posłużyć po kilka lat ich szkodliwość dla środowiska jest nadal bardzo duża. Sztuczne choinki zostawiają mają duży wpływ na emisję dwutlenku węgla z powodu ich transportu na duże odległości. Kupując sztuczną choinkę przyczyniamy się do tworzenia smogu.

Po te wyjątkowe, pachnące lasem choinki zaprasza między innymi Nadleśnictwo Chojna w dniach od 16 do 23 grudnia. 
Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza