Chleb dębnowski na Liście Produktów Tradycyjnych


Kolejny produkt Anety i Stanisława Dobropolskich z Dębna został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem to chleb dębnowski.

Chleb żytnio-pszenny jest wypiekany metodą domową w piecu opalanym drewnem. Zaczyn do chleba powstaje ręcznie w domu. Przepis pochodzi jeszcze z lat 30. XX wieku, a powstał w Buczaczu (obecnie rejon buczacki w obwodzie tarnopolskim/Ukraina). Stamtąd trafił do Dębna wraz z rodziną Stanisława i Anety Dobropolskich.

Pieczywo już w zeszłym roku otrzymało 1 miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się w Ogrodzie Dendrologicznym w Przelewicach.

Świeże wypieki, w tym chleb dębnowski można nabyć w każdy piątek w piekarence Anioła lub w samoobsługowej Stodole Anioła przy ul. Chojeńskiej 23 w Dębnie.


Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza